ΦΑΤΕ ΒΟΥΤΥΡΟ


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M


Με τον τίτλο “Φάτε Βούτυρο” στο εξώφυλλο του το περιοδικό ΤΙΜΕ κλείνει τον κύκλο πολέμου που άνοιξε το 1961 και συνέχισε το 1984 με εξώφυλλα που εξοστράκιζαν στο πυρ το εξώτερο το λίπος και την χοληστερίνη

Στο άρθρο του περιοδικού που με υπότιτλο “Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το λίπος ως εχθρό. Γιατί είχαν κάνει λάθος” συνοψίζονται τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφή και το λίπος. 

Το άρθρο γράφτηκε με έναυσμα την ολοκλήρωση μεγάλης διεθνούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιολογικού νοσήματος.

Όλα τα παραπάνω έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία για την πλειοψηφία του κοινού και των γιατρών που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να αποφύγουν τα λιπαρά από το κρέας, το βούτυρο και τα αυγά σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την υγεία τους. 

Από το 1960 όμως μέχρι σήμερα οι συστάσεις αποφυγής των κορεσμένων λιπαρών και του λίπους γενικά, που όπως αποδείχτηκε τελικά δεν είχαν επιστημονική βάση, οδήγησαν το πληθυσμό στη κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά, πλούσιες σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Το αποτέλεσμα ήταν σε αυτό το διάστημα να απογειωθεί η επίπτωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των αυτοάνοσων και του καρκίνου.

Πολυακόρεστα φυτικά λιπαρά, τρανς λιπαρά και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αντικατέστησαν το λάδι, το βούτυρο και το κρέας στη διατροφή μας ως πιο “υγιεινά” και διατάραξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες. Το βούτυρο για παράδειγμα είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, με πλείστες ωφέλιμες ιδιότητες. Το βουτυρικό οξύ που περιέχει για παράδειγμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι σηαμντικός ρυθμιστής της εντερικής χλωρίδας. 

Το ίδιο ισχύει και με τα αυγά που έχουν κατηγορηθεί αδίκως ότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Προτείνω να διαβάσετε το εξαιρετικό άρθρο του Χρήστου Ντέλλου Δ/ντη της καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου σχετικά με τα αυγά και τη χοληστερίνη.    

Τα ως άνω στοιχεία έρχονται ως συνέχεια των νέων κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικάνικης Kαρδιολογικής Εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2013. Οι νέες οδηγίες μετακινούν πλήρως την από τα επίπεδα χοληστερίνης προς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενου εμφράγματος, το διαβήτη, την ηλικία και το κάπνισμα. 

«Ξεχάστε τα επίπεδα χοληστερόλης!» είπαν οι αμερικανοί καρδιολόγοι στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη και έφεραν τα πάνω κάτω.” αναφέρει το ΒΗΜΑ SCIENCE σε πρόσφατο άρθρο σχετικά με τις νέες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. 


Καταλήγοντας το άρθρο στο ΤΙΜΕ επαναφέρει τη χρήση της κοινής λογικής στην υγεία και στη διατροφή μας. Οι τροφές μας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση, θα πρέπει να τρώμε τροφές που να έχουν υψηλή θρεπτική αξία και να έχουν υποστεί μικρή ή καθόλου επεξεργασία ώστε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. 

Τα τελευταία 50 χρόνια μια έντονη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και στο περιβάλλον επιβάρυνε δραματικά την υγεία μας.

Σήμερα ένα στα δύο άτομα πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και η εικόνα χειροτερεύει. Αν δεν κάνουμε χρήση της κοινής λογικής ώστε να αρχίσουμε να καταναλώνουμε τροφές που να είναι τροφές και όχι πλαστικά παρασκευάσματα με ενισχυτικά γεύσης, χρώματα και αρώματα που μας απομακρύνουν από τις φυσικές μας διατροφικές συνήθειες, η υγεία μας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται σταθερά ενώ εμείς θα αναμένουμε ανέλπιδα την ανακάλυψη κάποιου θαυματουργού φαρμάκου που θα μας “θεραπεύσει” από την έλλειψη οξυγόνου, νερού και μικροθρεπτικών συστατικών. 

Στην Υγεία Σας!
 

Πηγές

time.com/2863227/ending-the-war-on-fat/?pcd=pw-pas 
well.blogs.nytimes.com/2014/03/17/study-questions-fat-and-heart-disease-link/ 
www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140317174502.htm 
annals.org/article.aspx?articleid=1846638 
www.westonaprice.org/health-topics/why-butter-is-better/ 
ntellos.gr/index.php/arthra/xolisteroli-statines/auga-psemmata-xolisterini 
www.tovima.gr/science/article/?aid=558309

Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας