Η Ιατρικη γυριζει σελιδα, επισημα!

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M


Η ταχύτητα που προκύπτουν οι αλλαγές στο χώρο της ιατρικής και της επιστήμης, έχει ξεπεράσει κάθε αναμενόμενη προσδοκία. Τα τελευταία χρόνια αναφέρω συχνά στους ασθενείς, στους συνεργάτες και στα άρθρα μου ότι βιώνουμε μια περίοδο όπου η ιατρική αλλάζει όπως δεν είχε αλλάξει στα τελευταία 150 χρόνια.

Πιστεύω βαθιά ότι όσο περισσότερα κατανοούμε μέσα από τις επιστημονικές εξελίξεις, τόσο περισσότερο καταλήγουμε στην ενίσχυση της υγείας αντί να επικεντρωνόμαστε μόνο στη νόσο.

Αυτό που εξελίσσεται τον τελευταίο χρόνο στην ιατρική είναι άνευ προηγουμένου.

Το άρθρο σύνταξης Μαΐου στο Archives of Internal Medicine σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας πιο υγιούς προσέγγισης της ιατρικής.

Το συγκεκριμένο άρθρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί δημοσιεύεται σε ένα περιοδικό που εκδίδεται από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο (ΑΜΑ) και ως άρθρο σύνταξης εκφράζει την επίσημη θέση του εκδότη. 

Με τίτλο "Λιγότερο είναι Καλύτερα" αναφέρει τα εξής:

«...λιγότερες ιατρικές υπηρεσίες μεταφράζονται ως καλύτερη υγεία για τους πολίτες. Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερη χρήση γίνεται των υπηρεσιών υγείας τόσο χειρότερη είναι η πορεία των ασθενών.» 

Και συνεχίζει αναφέροντας παραδείγματα όπου σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν προσφέρουν όφελος στους ασθενείς αλλά αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης:

«...ορμονική υποκατάσταση στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, αρθροσκοπήσεις και χειρουργικοί καθαρισμοί σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, χρήση αντικαταθλιπτικών σε ήπιας και μέτριας μορφής καταθλίψεις, η χρήση μαστογραφίας σε νεαρές γυναίκες και οι σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα που χορηγούνται για τη μείωση της έκκρισης οξέων του στομάχου.

Το περιοδικό ξεκινά μια νέα σειρά άρθρων "Less is More" (λιγότερο είναι καλύτερο), όπου θα ανακοινώνονται καταστάσεις κατά τις οποίες η κατάχρηση ιατρικών θεραπειών μπορούν να καταλήξουν σε βλάβη και όπου μικρότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία.»  


Η Ιατρική αλλάζει

Οι παραπάνω δηλώσεις σηματοδοτούν πια επίσημα μια νέα εποχή για την ιατρική, που ενώ την αναμέναμε χρόνια τώρα, άρχισε να παίρνει σχήμα πριν έναν περίπου χρόνο. 

Τα πρώτα δείγματα ήρθαν με την ανακοίνωση στο Journal of Oncology της αποτελεσματικότητας των πολυφαινολών (ισχυρά αντιοξειδωτικά) σε κάποιες μορφές καρκίνου. Ήταν το πρώτο μεγάλο δείγμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Λίγο καιρό πριν όσοι γιατροί δημοσίευαν σε εναλλακτικά ιατρικά περιοδικά ή εφάρμοζαν αγωγές με πολυφαινόλες σε ασθενείς τους βρίσκονταν σύντομα αντιμέτωποι με μηνύσεις και μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες (βλ. Dr. Rath).

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιστημονικές ανακοινώσεις με εργασίες στα μεγαλύτερα ερευνητικά περιοδικά που αφορούσαν στο ρόλο της βιταμίνης D στον καρκίνο, στον διαβήτη, στην υπέρταση, στη νόσο Alzheimer και στα αυτοάνοσα νοσήματα. 

Η χρονιά συνεχίστηκε με ανακοινώσεις σχετικά με:

·         την αναποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών,
·         την έγκριση μη φαρμακευτικής θεραπείας (με ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες) 
          από τον FDA για την κατάθλιψη,
·         τη δημοσιοποίηση έρευνας ότι η αλλαγή τρόπου ζωής είναι η καλύτερη
          θεραπεία για τον διαβήτη, τα καρδιολογικά νοσήματα και τον καρκίνο,
·         το Νόμπελ ιατρικής 2009 για τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA
·         και τώρα έχουμε την ανακοίνωση στο editorial του Archives of Internal 
          Medicine ότι το «λιγότερο είναι καλύτερο»!

150 χρόνια πριν ο Λουί Παστέρ ανακάλυπτε τα μικρόβια και η ιατρική γύριζε σελίδα.

Το 1864 σε διάλεξη του στη Σορβόνη δήλωνε: «Η θεωρία της αυτομάτου γενέσεως από άζωη ύλη δεν θα συνέλθει ποτέ από το θανάσιμο χτύπημα που του κατάφερε αυτό το απλό πείραμα» αναφερόμενος στο πείραμα του που αποδείκνυε την ύπαρξη των μικροβίων.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στις ημέρες μας και είμαι σίγουρος ότι η ιατρική δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια στα χρόνια που έρχονται μπροστά μας.

Στην Yγειά Σας! 
 


Πηγές: 
archinte.ama-assn.org

archinte.ama-assn.org/
abcnews.go.com/Health 
www.opednews.com/ 
www.nytimes.com 
www.tovima.gr 
jama.ama-assn.org 
 
Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας