Το 2016 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε ένα ασταθές περιβάλλον τόσο στην χώρα μας όσο και παγκόσμια, σε συνέχεια μιας σειράς δύσκολων ετών.
Τα τελευταία 6 χρόνια έφεραν βίαιες αλλαγές στη κοινωνία και στη ζωή μας. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα εξαλείφονται ή έχουν πάψει να υπάρχουν. Το κοινωνικό κράτος, μια ασφαλής και σταθερή δουλειά, ένα σίγουρο μέλλον, μια καλή σύνταξη και ένα συνεχώς βελτιούμενο και αναπτυσσόμενο περιβάλλον είναι πράγματα που έχουν πλέον αρχίσει να ανήκουν στις όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος.
Παρότι το τίμημα που πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας είναι βαρύ και οι αλλαγές βίαιες αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αρνητικά. Για να μπορέσει όμως κανείς να δει ή να αντιδράσει θετικά σε κάτι που συμβαίνει θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσει.
Η πληροφόρηση όμως γίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Και η “πληροφόρηση” μας μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχει σκοπό να μας εκπαιδεύσει ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, δεν είναι εξάλλου αυτός ο σκοπός τους. Ο στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πληροφόρησης είναι η καθήλωση της προσοχής του θεατή. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς το αντίθετο.
Τα τελευταία 20 χρόνια μέσα στα πλαίσια της μελέτης της ιατρικής και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε χρειάστηκε αναπόφευκτα να εμβαθύνω και να μελετήσω πέρα από τις συνθήκες ζωής και τις κοινωνικές και ιστορικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας σήμερα. Προσπαθώ κατά το δυνατόν να διατηρήσω ένα εξωτερικό σημείο παρατήρησης των πραγμάτων και να αντλήσω πληροφορίες που να είναι χρηστικές ώστε να με βοηθούν να βελτιώσω την υγεία και τις καταστάσεις διαβίωσης σε όσο μεγαλύτερη σφαίρα επιρροής είναι εφικτό.
Η Εποχή της Πληροφορίας
Ζούμε την εποχή της επανάστασης της πληροφορίας. Πρόκειται για μια ιστορική περίοδο αντίστοιχη της βιομηχανικής επανάστασης που έγινε τον 18ο αιώνα με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και της νεολιθικής επανάστασης με την ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας που συνέβη 10.000 χρόνια πριν.
Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ιστορικών περιόδων είναι οι βαθιοί μετασχηματισμοί στις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.
Η έναρξη της επανάστασης της πληροφορίας άρχισε να διαφαίνεται στις αρχές του 1980. Από την δεκαετία του ’80 και μετά οι αλλαγές άρχισαν να γίνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενώ η κοινωνία μας συνέχισε να λειτουργεί με θεσμούς, νομικά πλαίσια και ρυθμούς της βιομηχανικής εποχής.
Οι αλλαγές όμως αυτή τη φορά δεν γίνονται σε βάθος χιλιετιών ή εκατονταετιών όπως στις δύο προηγούμενες επαναστάσεις αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όσοι είναι σήμερα πάνω από 24 ετών έχουν μεγαλώσει, εκπαιδευτεί και έχουν θέσει όνειρα και στόχους σε ένα κοινωνικό μοντέλο που δεν ισχύει πια.
Όπως σε κάθε επανάσταση αυτού του είδους προκύπτουν αλλαγές που δημιουργούν μια τεράστια ανάπτυξη, πλούτο, αφθονία και νέες τεχνολογίες ενώ παράλληλα εξαθλιώνονται και εξαφανίζονται ολόκληρες επαγγελματικές, κοινωνικές ομάδες ή και χώρες ολόκληρες.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον “κινούμενη άμμο” ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να ξεχάσουμε τελείως αυτά που ξέραμε ως δεδομένα. Να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε που πατάμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να φανούμε χρήσιμοι στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας, στους συνανθρώπους μας και στη φύση.
Μαζί όμως με τα προβλήματα δημιουργήθηκαν και νέες δυνατότητες. Μπορεί κανείς σήμερα με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση σε γνώση που χρειάζονταν χρόνια ή και αιώνες για να την αποκτήσει σε άλλες εποχές.
Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι πραγματικά άπειρες. Για να το κάνει όμως αυτό κανείς πρέπει να έχει υψηλό ηθικό. Το ηθικό και η διάθεση μας είναι η μεγαλύτερη περιουσία μας και πρέπει να τα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Ενώ μέχρι και την δεκαετία του ’70 η ανθρωπότητα έψαχνε απαντήσεις και δεδομένα, σήμερα το πρόβλημα είναι να βρει τις σωστές απαντήσεις μέσα σε άπειρα δεδομένα.
Οι συμβουλές μου για τη χρονιά που έρχεται βασίζονται σε πράγματα που έχω παρατηρήσει και διαβάσει ότι κάνουν όσοι είναι υγιείς, χαρούμενοι και επιτυχημένοι και ελπίζω να βοηθήσουν να προσανατολιστείτε ώστε να επιλέξετε τις δικές σας ιδανικές λύσεις, και είναι οι εξής:
Καλή Χρονιά με Υγεία, αφθονία και δημιουργικότητα!
Λίστα με προτεινόμενα βιβλία να διαβάσετε μέσα στο 2016
- Πως να Ζήστε 150 Χρόνια με Υγεία. Δημήτρης Τσουκαλάς. Εκδόσεις Μεταίχμιο
- Saving the world at work. Tim Sanders
- Η εβδομάδα των 4 εργάσιμων ωρών. Timothy Ferriss
- Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας. George Clason
- Grain Brain. David Perlmutter
- Contagius, Why things catch on. Jonah Berger
- H Μαγεία της μεγαλόπνοης Σκέψης. David J. Schwartz
- Secrets of the millioner mind. Harv T. Eker
- The top 10 distinctions between winners and whiners. Keith Cameron Smith
- The top 10 distinctions between millionaires and the middle class. Keith Cameron Smith
- Crisis By Design. John Truman Wolfe
- How to be a Genius or the Science to being Great. Wallace Wattles
- Ο δρόμος προς την ευτυχία. LR Hubbard
- Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων. Stephen R. Covey
- Η περιπέτεια της φιλοσοφίας. Will Durant. Εκδόσεις Μεταίχμιο
- Your body’ s many cries for water. Batmanghelidj F.
- The Rosedale Diet. Ron Rosedale
- The 22 Immutable Laws of Marketing. Al Ries, Jack Trout
- The fall of marketing and the rise of PR. Al ries and Laura Ries