Τροφη η Δηλητηριο

Ποια είναι η σχέση της τροφής που καταναλώνουμε με την κατάσταση της υγείας μας;

Ποια είναι η σχέση της τροφής που καταναλώνουμε με την κατάσταση της υγείας μας;

Ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διατροφικής Ιατρικής, E.I.Nu.M.
 





 
Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους στα Ελληνικά. 


Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά, ειδικά τα τελευταία εκατό χρόνια. 

Έχουμε γίνει μάρτυρες της βιομηχανικής προόδου, της ανακάλυψης του ηλεκτρισμού, τεχνολογικών εξελίξεων, πολέμων, ατομικών βομβών, και το σώμα μας πρέπει διαρκώς … να προσαρμόζεται.

Έχουμε αλλάξει τον τρόπο που ζούμε: τρώμε περισσότερο και κινούμαστε λιγότερο. Αλλά τι πραγματικά τρώμε αυτές τις μέρες;

Δεδομένα από τα παγκόσμια συνέδρια του Rio 1992 και 2012 έδειξαν ότι το έδαφος, συνεπώς και τα προϊόντα που παράγει (φρούτα και λαχανικά), έχουν χάσει πάνω από το 50% των θρεπτικών συστατικών τους, συγκριτικά με  50 χρόνια πριν. 

Δυστυχώς, οτιδήποτε καταναλώνουμε αυτές τις μέρες είναι πολύ λιγότερο θρεπτικό, και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει όλο και περισσότερο από το 1992.

Ακόμα και οι βιολογικές καλλιέργειες δεν προσφέρουν την ίδια θρεπτική αξία, όπως 50 χρόνια πριν.

Τρώμε αλλά δεν τρεφόμαστε! Καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, αλλά ελάχιστα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, που βοηθούν το σώμα μας να θεραπευτεί. 

Μεγάλη ειρωνεία, οι παχύσαρκοι βρίσκονται σε κατάσταση υποθρεψίας!

Και σαν να μην φτάνουν αυτά, δημιουργούμε γενετικά τροποποιημένες τροφές, ελπίζοντας να βελτιώσουμε τη φύση. Δυστυχώς, δεν φανταζόμαστε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στο σώμα μας. 

Το 95% του καλαμποκιού που παράγεται στις Η.Π.Α. είναι γενετικά τροποποιημένο, και είναι χρήσιμο στις βιομηχανίες τροφίμων, γιατί πολύ απλά, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Η σόγια είναι ένα ακόμα γενετικά τροποποιημένο προϊόν που παράγεται παγκοσμίως. Μόνο το 2007, το 60% της συνολικής σοδειάς σόγιας ήταν γενετικά επεξεργασμένο. Όταν πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά και ότι προσέχουμε το σώμα μας τρώγοντας σόγια και τα προϊόντα αυτής, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι αλλαγές προκαλούμε στον οργανισμό  μας. 

Οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες έχουν βιομηχανοποιηθεί. Τα ζώα αναπτύσσονται στο διπλάσιο μέγεθος, στο μισό χρόνο. Όπως, για παράδειγμα, τα κοτόπουλα. 

Αυτό μπορεί και επιτυγχάνεται χάρη στην επιστήμη, τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες – τα οποία δεν αποβάλλονται από τα ζώα και συνεπώς καταναλώνονται και από εμάς, χωρίς να το γνωρίζουμε. 

Στις μέρες μας, τα πάντα σχεδόν καλλιεργούνται με εντατικούς ρυθμούς: βοοειδή, κοτόπουλα, ψάρια, χοίροι, οστρακοειδή – όλα έχουν βιομηχανοποιηθεί. 

Όσο περισσότερο επεξεργάζονται τα τρόφιμα, τόσο φτωχότερα είναι σε θρεπτική αξία.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν ακολουθούν πια τις εποχές. Στα σουπερμάρκετ βρίσκουμε τα πάντα, όλο το χρόνο. 

Αγοράζουμε τομάτες από θερμότερες χώρες, όπου συλλέγονται ακόμα άγουρες, και ωριμάζουν έπειτα με αιθυλένιο, μία ισχυρή χημική ορμόνη. 

Βρίσκουμε όμορφα, γυαλιστερά φρούτα και λαχανικά, αλλά όταν τα τρώμε, θυμόμαστε, ότι είχαν διαφορετική γεύση όταν ήμασταν παιδιά. Μπορεί και να έχουμε ξεχάσει ακόμα τη γεύση τους!

Η επιστήμη μας έχει δώσει καινούργια φάρμακα, τα οποία έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο και έχουν σώσει πολλές ζωές. Από την άλλη μεριά όμως, η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων αλλάζει τη φυσική ισορροπία του σώματος, προκαλώντας συχνά περισσότερο κακό απ’ ότι καλό. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υπογραμμίζει ότι το 60% όλων των θανάτων παγκοσμίως αποδίδεται σε χρόνιες νόσους, προκαλούμενες από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών των τροφών, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες. 

Το νέφος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ακτινοβολίες, η έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά- όλα αυτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. 

Όπως συνήθως, σε αυτό εμπλέκονται πολλοί παράγοντες:

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει με τις βιομηχανίες τροφίμων και με το περιβάλλον που ζούμε. Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να ελέγχουμε ότι δεν υπάρχουν συντηρητικά και πρόσθετα σάκχαρα. 

Πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι τα έτοιμα γεύματα που αγοράζουμε είναι μόνο αυτά που αναγράφεται ότι είναι και πάνω απ’ όλα να ελέγχουμε από πού προέρχεται η τροφή που καταναλώνουμε. 

Επίσης, η προσωπική μας ηρεμία θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να διατηρεί την ορμονική ισορροπία του. 

Η άσκηση βοηθά το σκελετό, τους μύες, την καρδιά και τα διάφορα άλλα συστήματα να παραμένουν υγιή. Από τη φύση μας είμαστε φτιαγμένοι να κινούμαστε!

Η σωστή διατροφή είναι κορυφαίας σημασίας- όχι επεξεργασμένα φαγητά, αποφύγετε συνεχώς τις ίδιες τροφές, επιλέξτε φρέσκα προϊόντα, όχι σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά πολλά λαχανικά και φρούτα, φρέσκο ψάρι και κρέας, πολλούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, και γιαούρτι. 

Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής για να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε επαρκείς βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Δυστυχώς, όπως είδαμε και νωρίτερα, τίποτα δεν είναι επαρκώς θρεπτικό. 

Το καλύτερο πάντα είναι να διαλέγουμε φυσικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Πρέπει  να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γιατί τα μεμονωμένα συστατικά, μικρή επίδραση έχουν από μόνα τους. 

Χάρη σε μία νέα επιστήμη, τη Μεταβολoμική, γιατροί και άλλοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τη σωστή συνέργεια μεταξύ βιταμινών, αμινοξέων, μεταλλικών αλάτων και ενζύμων.

Τώρα είναι στο χέρι μας να προσέχουμε την υγεία μας. Με λίγη προσοχή και ενημέρωση, μπορούμε να παραμένουμε υγιείς και να προλαμβάνουμε σοβαρές αρρώστιες. 

Η πληροφόρηση είναι θεμέλιο για την υγεία μας!

Παραγωγή E.I.Nu.M. European Institute of Nutritional medicine 

www.einum.org 



Βιβλιογραφικές αναφορές

From Rio to Rio+20: Progress and Challenges since the 1992 Earth Summit United Nations Conference on Sustainable Development United Nations Department of Public Information, June 2012

Vegetables without vitamins - Life Extension magazine, March 2001

http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/crops/18.genetically_modified_maize_eu.html

Dietary Assessment of Major Trends in U.S. Food Consumption, 1970-2005  

http://www.gmo-compass.org/eng/database/plants/52.maize.html 

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_maize 

http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html 

http://www.gmo-compass.org/eng/agri_biotechnology/gmo_planting/342.genetically_modified_soybean_global_area_under_cultivation.html

http://www.gmo-compass.org/eng/database/plants/67.soybean.html

WHO The World Health Report 2002: reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002.

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42510/1/WHR_2002.pdf

http://www.bbc.co.uk/news/health-11569602 

Heinrich, Elmer. The Root of All Disease.

http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12355000/pdf/5556/hfcs5556_rep_6.pdf

Better than Vitamins. Newsweek. April 25, 1994.

Environmental Working Group. Body Burden – The Pollution in Newborns. July 14, 2005. www.ewg.org.

http://www.pbs.org/tradesecrets/problem/bodyburden.html 

Janet Zand, LAc OMD; Allan Spreen, MD CNC; James LaValle, RPh ND. Smart Medicine For Healthier Living. p.164

Glenn Geelhoed, MD; Jean Barilla, MS. Natural Health Secrets. p.22

www.cancer.org/docroot/PED/content/PED_3_2X_Hints_for_Eating_Smart_with_Fruits_and_Vegetables.asp 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας